петък, 2 септември 2016 г.

КАК ДА ПИШЕТЕ ДОБРА ЛИТЕРАТУРА

СЪВЕТИ КЪМ НАЧИНАЕЩИ ПИСАТЕЛИ (ВТОРА ЧАСТ)


ГЕОРГИ ТОМОВ 























1. Изберете си тема, която е от огромно значение за самите вас. 

Първо, защото така ще пишете със страст, второ – предполага се, че ще е по въпрос или жизнена ситуация, която познавате добре.

2. Дайте си сметка дали темата интересува достатъчен брой други хора. 

Всеки живот е роман, но не всеки роман е интересен за повече от няколко читатели. Не пречи да напишете нещо, което вълнува ограничена аудитория, но не очаквайте масово признание.

3. Помислете до каква степен сте готови да се саморазголите. 

За да вълнувате, трябва да сте искрен, а искреността е душевен стриптийз, в който голата фаза не трае само няколко минути. Написаното могат да прочетат приятелите и близките ви, децата ви, дори внуците и правнуците. Това е нещо като татуировка, която след време може да се окаже нежелана.

4. Представете си отзвука и последствията сред роднини и приятели. 

Би могло някой да се оприличи на добрия герой, но за сметка на това повечето ви познати ще се разпознаят в лошите. Светът ви вече няма да бъде същият.

5. Излейте на хартия всичко, което искате да кажете. 

Това е първата стъпка, просто изпразнете главата си от мисли по темата. Ако имате късмет още на този етап да ви писне и да зарежете всичко - добре. Ако не - чакат ви още много мъки.

6. Оставете написаното да отлежи дотолкова, 

че да го четете като чужд текст, после – ако ви е интересно да го четете - премислете сюжета. Не правете генерални промени, само го направете по-разбираем. 

7. Измислете начало и финал. 

Така ще сте наясно откъде тръгвате и къде искате да отидете. Шансът да се загубите става една идея по-малък. Апропо - грабващо начало и потресен финал.


8. Помислете върху структурата, напишете си план за сцените. 

Все пак трябва да има ред. Виждали сте обаятелни хора да изпадат в безтегловност ако им спреш аутокюто или им дръпнеш листчето от ръцете.


9. Изберете правилно главния герой - 

не трябва да е най-положителният, а най-интересният. Добрите са леко скучни и имат ужасния недостатък да не се нуждаят от промяна. Затова си изберете отрицателен герой, спретнете му катарзис и да става нов човек.


10. Подберете му компания - второстепенни герои. 

Нека са разнообразни и цветни, но да не го засенчват. Ако някой измества главния от мислите ви, значи той трябва да е главен.

11. Изяснете си всички взаимоотношения между героите. 

Не става дума да описвате всичко, нека читателят има за какво да се досеща, но поне на самия вас трябва да са ви ясни. Това с „героите започват да живеят свой живот“ го има, но не трябва да се злоупотребява с тази екстра.

12. Направете поне главния герой динамичен, 

нещо трябва да му се случва и да го променя. Така де, нали трябва да му симпатизираме и желаем да му се струпат на главата  прекрасни неща. Но все пак първо решете той какво точно желае и какво е готов да извърши за да го постигне. 


13. Преподредете написаното от вас съгласно новата структура. 

Старайте се да има логическа последователност, за да е разбираемо. И нека майката не кърми още нероденото бебе, а бащата да не шофира модел автомобил, който ще се появи след 2 години.

14. Помислете върху мотивациите на всеки от героите. 

Те също са живи хора и имат своите стремления, желания, мераци и не е лошо да се знаят какви са.

15. Донапишете каквото е необходимо, 

като обмислите преходите между отделните части и  направете от пачуърка едно цяло.

16. Обмислете диалозите. 

Кой, какво и защо го казва? Диалозите не трябва да са като в живия живот, или поне не съвсем.

17. Рендосвайте, шкурете и шлайфайте текста до блясък.

18. Направете аудиозапис на текста и го чуйте.  

Така ще лъснат адски много неща.

19. Не се отчайвайте, 

още малко труд и лакирайте произведението си.

20. Въоръжете се с търпение 

и известна доза чаровно нахалство, за да омаете издател или спонсор. Помнете – вие СТЕ ПИСАТЕЛ, а не НЯКОЙ, НАПИСАЛ РОМАН.

ИЗВОД: Ако успеете да преминете през етапите от 1 до 19, без да се забавлявате, то или сте железен и не ви пука, или сте мазохист, но пък в такъв случай сте се кефили неимоверно. Както виждате полза – при всяко положение – има.

Вижте ТУК първата част 

Няма коментари:

Публикуване на коментар