четвъртък, 8 септември 2016 г.

ВЪЛЦИ - ПРЕМИЕРА ПО "ТРЪНСКИ РАЗКАЗИ" на ПЕТЪР ДЕЛЧЕВ

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР - ПЛОВДИВ

премиера на 12.09.2016 год  -  19:00 ч


ВЪЛЦИ


по „Трънски разкази” от Петър Делчев
постановка – Диана Добрева

драматизация – Александър Секулов
сценография – Петър Митев
костюмография – Диана Добрева
музика – Петя Диманова
фотограф - Георги Вачев







Участват:
Герасим Георгиев – Геро, Добрин Досев, Ивайло Христов, Венелин Методиев, Красимир Василев, Димитър Банчев, Алексей Кожухаров, Димитър Димитров, Троян Гогов,Симеон Алексиев, Ивана Папазова, Мария Генчева, Анелия Ташева, Русалина Чапликова, Костадинка Аратлъкова, Иван Костадинов




В спектакъла „Вълци" по „Трънски разкази" на Петър Делчев българинът прави опит да се споразумее и с бога, и с вълка, мъчително заменя вълчия вой с човешки думи и божие слово. Срещу този опит стои вековната привичка словото да се приема не като познание, а като сопа; не като средство за любов, а като оръжие за отмъщение. Героите напускат безсловесния бит, за да се озоват в битие без бог, пълно единствено с хора. И това е страшно.

Петър Делчев ни предлага сурова, неподправена проза със свирепа художествена мощ. Пред очите ни израстват словесните картини на един варварски, първичен свят, където битката за живот сродява човека с хищника, а вопълът и воят зловещо се надпяват... (Александър Чакъров).

Завладяващи, покоряващи, настръхващи и успокояващи, упояващи, неразумно откровени и заслепяващи... Това са само част от думите, които мога да кажа за прекрасните разкази на Петър Делчев, в които той сам не пести цветния си език и с майсторство и талант заплита диви, живи и разтърсващи истории. (Аделина Генова)


Няма коментари:

Публикуване на коментар