вторник, 13 септември 2016 г.

НАЦИОНАЛНИЯТ ЛИТЕРАТУРЕН МУЗЕЙ ОРГАНИЗИРА ПАМЕТНИ ВЕЧЕРИ ЗА БЛАГА ДИМИТРОВА И ЗА РАДОЙ РАЛИН

В обновеното дворно пространство на къща музей „Пейо Яворов” Националният литературен музей организира паметни вечери, посветени на Блага Димитрова и Радой Ралин. Инициативите са част от програмата на институцията рамките на Европейските дни на наследството, подкрепени от Съвета на Европа и Европейската комисия.

На 13 септември, от 19 часа в двора на Яворовия музей ще се съберат почитателите на творчеството на Блага Димитрова. Посетителите ще могат да чуят автентичния глас на поетесата, запазен в магнетофонни записи. Те  ще се срещнат и ще разговарят с нейния житейски спътник Йордан Василев, с основателя на фондация „Блага Димитрова” Тихомир Юруков, който е издател на събраните съчинения на писателката, както и с творци, които лично са я познавали.

Директорът на Националния литературен музей  Пламен Георгиев-Крайски ще разкаже за първата си среща с Блага Димитрова дни след свалянето от власт на Тодор Живков. Той ще покаже библиофилското ръчно изработеното издание „Отсам ли, отвън ли”, на което е издател и редактор. Това е последната книга на писателката, излязла приживе.
Гостите на паметната вечер ще се срещнат с председателката на Форум „Българка” Ева Соколова, инициатор на наградата за български писателки „Блага Димитрова”. Сред носителките на тази награда са Рада Александрова, Божидара Цекова, Светлана Дичева, Ана Боянова и др., които също ще гостуват.

Пред паметника на Яворов в двора на музея ще прозвучат стихове на Блага Димитрова в изпълнение на млади литератори. Дворът на Яворовия музей ще бъде домакин и на арт изложба на художничката Богдана Илиева-Ганготри.

На следващия ден – 14 септември, на същото място, отново в 19 ч., ще започне паметна вечер, посветена на Радой Ралин. Посетителите ще могат да чуят лирика и сатира на поета от негови запазени записи. Ще прозвучи и речта на Радой Ралин по случай 100-годишнината от рождението на Райко Алексиев, произнесена в Народния театър. Ще бъдат прожектирани още сатиричните кино-миниатюри „Фокус”, на които Радой Ралин е бил редактор.

За срещите и разговорите си с твореца ще разкажат писателите Екатерина Томова и Александър Томов, изследователката на българското дисидентство Наталия Христова, сатирикът Румен Белчев – редактор във в. „Стършел”  и др.
Националният литературен музей кани гражданите на паметните вечери на 13 и 14 септември, за да си спомним за двамата големи български творци и демократи Блага Димитрова и Радой Ралин.
Входът е свободен.


Няма коментари:

Публикуване на коментар