неделя, 28 август 2016 г.

КРАСИВИЯТ УМ НА МАРИЯ ПОПОВА В WWW.BRAINPICKINGS.ORG

Най-влиятелният български блогър, критик и автор (и то в световен мащаб) е 32-годишната Мария Попова, която живее и работи в Ню Йорк.


Нейният блог brainpickings.org е следван от над 1,2 млн читатели в света и в известен смисъл се смята за тихия водач на любопитните, неуморни, красиви умове. 

Всичко започва когато като студентка в Университета на Пенсилвания тя работи на три места и в търсене на вдъхновение започва да праща седмичен нюзлетър на колегите си от рекламна агенция с малки цитати и любопитности, като храна за размисъл.

И днес, вече влиятелна като автор и критик, Мария чете и селектира неуморно интересни или малко познати текстове по всякакви теми, които публикува със своята деликатна интерпретация: от любовта и най-красивите текстове за нея, ревността, раздялата, до изкуството да пишеш и да си щастлив.



Попова прочита и препрочита текстове на Сюзън Зонтаг, Урсула льо Гуйн, Херман Хесе, Достоевски, Маргарет Мийд...

Тя е уникален куратор в света на словото, чийто текстове се оприличават с персонализиран тур в Музея за модерно изкуство.

Попова е въвлечена в множество проекти и парньорства, включително със социалната мрежа Lore, MIT, пише за списания, за нея пишат - включително в "Ню Йорк Таймс".

Освен че публикува подборките на блога си, тя е хиперактивна в Туитър, публикува в Гугъл и всяка неделя изпраща вече митичния си нюзлетър на милион доброволни "абонати"...

Блога на Мария може да видите ТУК

Няма коментари:

Публикуване на коментар