петък, 26 август 2016 г.

КАКВО ДА СИ КУПИМ ОТ ПРОМОЦИЯТА НА "СИЕЛА". ИЗБОРЪТ НА АНГЕЛИНА АЛЕКСАНДРОВА

Ангелина Александрова 

преводач и редактор

Дмитрий Глуховски, „ Метро 2033“ – Ако не сте чули за тази фундаментална антиутопия, то твърде вероятно през последните години сте живели на Луната. На пазара вече е „Метро 2035“, но книгата, в която майсторството на Глуховский се разкрива най-пълно, е именно тази. Мрачна и завладяваща, не ви оставя да спите, докато не я приключите.

Алберто Моравия, „Нови римски разкази“ – Най-добрата проява на гениалния писател за най-добрата страна на Рим – тази на творящия истории. Ако сте били в Рим, от тези разкази ще ви се припие силно кафе и просеко, ако не ст били – ще ви се приходи.

Силвия Плат , „Стъкленият похлупак“ – дори само заради преиздаването си след 30 години, тази книга е литературно събитие на българския пазар. Изумителелн психологически срез на депресията, отчаянието, алиенацията; явление сред книгите от поколението си; великолепен превод.

Ахмет Алтан, „Край на играта“ – защото нищо не ни е по-непознато от литературата на съседите ни.  Интересен криминален сюжет, добър разказ, необичайна фабула. И всичко това е отдалечено едва на 2 часа от южната граница на България.

Ваньо Вълчев, „НОФОФ“ – притеснителна сатира. Толкова притеснителна, че кара читателят през смях да се замисли какво е изпуснал в политическия пейзаж около себе си. Великолепен стил на писане, тънък хумор и страхотна структура.

Ханс Магнус Енцесбергер, „ Дяволът на числата“ – настолната, накреватната, на-всичко книга на племеника ми.  Аз, филологът, съм очарована от начина, по който математиката може да бъде представена и колко зловещо-забавно може да бъде едно уравнение. Не бих я сложила нито в младежката, нито в детската литература, в тази книга има философия за три университета. И въпреки – или заради това – децата я обожават!

Хатидже Мерием, ‚Търся си мъж“ – феминизъм, хумор, добър превод, разкази, водени от една сюжетна нишка, която сякаш извезва картина на съвременното турско общество. Ако някой търси отговор на въпроса:“Що за хора са комшиите?“, ще го намери в тази тъничка книжка.

Дж.Р. Толкин, „Легенда за Сигурд и Гудрун“ – основополагаща за всеки, който се интересува от скандинавска митология . Каква работа е свършил Ангел Игов като преводач даже не мога да започна да мисля...

Обича ме, не те обича – калейдиоскоп от таланти, случки, истории, маниери на писане. Сборникът излезе през февруари, дълго време държа първенството за най-продавана книга – вземете си я, за да видите защо.


Пристрастна част от списъка:

„Всичките дни“ на Георги Томов – аз съм еидн от 13-те редактора в тази книга – интересен експеримент, в който всеки разказ си има отделен човек за „шлайфане и шкурене“ по думите на автора. 
„Дневният живот на нощните пеперуди“ на Деница Дилова – рап-роман. Роман – явление. Може да не се хареса на всички, прочели го, но неравноделния му ритъм няма да ви остави на мира.
„Убиец“ на Васил Панайотов – за да можете след време да кажете:“Ех, колко Чък Паланюк имаше в това момче и колко успешно се разви!“ Като редактор на книгата скромно ще приемам благодарности, че съм ви я посочила.


Няма коментари:

Публикуване на коментар