вторник, 30 август 2016 г.

ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЧЕТЕНЕТО ЖИВЕЯТ ПО-ДЪЛГО

Някои хора предпочитат обемистите произведения на Толстой, други са във възторг от „Хари Потър“, но независимо от избора четенето на каквато и да било литература е свързано с по-голяма продължителност на живота. До този извод стигнаха учени от университета в Йейл. Те проведоха изследване и установиха, че любителите на четенето живеят средно с 2 години по-дълго от хората, които изобщо избягват книгите. Според специалистите ефектът се проявява дори ако четенето продължава не повече от половин час на ден.


Изследователите анализирали данните от експеримент, проведен в продължение на 12 години с 3635 души, които били на възраст 50 и повече години. Участниците отговаряли на въпроси за здравето и любовта си към четенето. Те били разделени на три групи – хора, които не четат книги; хора, които четат около 3,5 часа в седмицата, и четящи повече от 3,5 часа в седмица. 

Установено било, че най-големите любители на книгите били жените с висше образование и високи доходи. Получените данни показали още, че хората, които редовно четат, имали с 23% по-нисък шанс да починат в продължение на 12-годишния период, в който били наблюдавани. Тези участници в експеримента живели средно с 2 години по-дълго.

Експертите отбелязват, че четенето на вестници, списания и други периодични издания също е свързано с увеличена продължителност на живота, но ефектът е по-малък, отколкото при почитателите на книгите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар