събота, 27 август 2016 г.

МЕКО КАЗАНО ЗА ВАЛЕРИ ПЕТРОВ



Преди две години на този ден си отиде Поетът.

Владетелят на римите, ритъма, чувството, топлината, свободата, човещината.

Всеки спомен за Валери Петров неизбежно е придружаван от негов стих. Но как да изберем едно от всички неща, които са ни топлили през годините? Поетът с очи на дете е самата Поезия. Тя не съществува в отделни негови стихове, нито в простичките рими и в ритъма, дето напомня на пулс. Тя е самото му присъствие, дори когато вече отсъства.

Валери Петров остана в детския смях по следобедните улици. В капките дъжд по прозореца в топла есен. Остана в изящната прах по театралните сцени като въплъщение на отговора „Да бъдеш“ след оня въпрос, който всички научихме от неговия превод.

Разпилян на спомени в хиляди сърца. Познат дори на тези, които минават покрай поезията и драмата със затворени очи. С лекия присмех на обичлив старец и с почудата на вечно дете – нашият Валери Петров. Нашият летящ човек. Нашият. Моят.

Никой друг български писател не е бил толкова по домашному разпознаваем, интимен и близък. Никой друг не е превръщал ежедневието в поетична мелодия така естествено, сякаш просто диша. Никой друг не е пълнил думите с толкова обич, че да има за всички, за абсолютно всички.


Поете, не искахме патосът да завладее думите за теб, защото ти беше отрицанието на патоса. Не сантиментален спомен, а отглас от твоята обич искаме да ти върнем. Тук си, нали? Ето така:

И живота си чувствам как е минал през мене
в едно бързо шуртене, в едно пъстро въртене.

Ах, до люлката детска така близо бил гроба -
откъде тази завист и защо тази злоба?

Трябва друго! - И ето, на полянка открита
бледо слънце ме среща и с усмивка ме пита:

- Какво още там дириш, остаряло момченце?
- Нещо дребно - му казвам. - Едно златно ключенце.

Няма коментари:

Публикуване на коментар