събота, 3 септември 2016 г.

ОПТИМИСТИЧНА КНИГА ЗА HOMO SAPIENS



ПЕПА ВИТАНОВА



В „Щрихи по житейската пътека” световно известният геолог академик Тодор Николов  (Кавалер на престижния френски орден „Академични палми”) е събрал спомените и размислите си за изминатия личен и професионален път. 


Книгата (Издателство на БАН) не е точно, по-скоро не е само автобиография. В нея има вътрешна фабула, която я превръща в  увлекателно четиво с много илюстрации и информация, засягаща актуални въпроси, свързани с еволюцията и бъдещето на планетата.

„Човекът ще продължи своя щурм към космоса, а върналите се оттам ще носят все нови и нови познания. По пътя към далечния космос може да се роди новият човек – вид, различен от Homo sapiens. Такъв е законът на еволюцията – нови светове могат да се усвоят само от същества с „нова конструкция” – интегрален интелект, който ще носи наследствените черти от своите прадеди, но ще бъде формиран под влиянието на факторите на новите среди на обитание.” 


Aвторът оборва нароилите се в последно време катастрофични визии за бъдещето на човечеството:

 „Животът на Земята реално има перспектива за съществуване поне още 4.5-5 млрд. години. Като биологичен вид Homo sapiens има потенциал за съществуване още 5-10 млн. години.”

Това, което отличава автобиографията на академик Тодор Николов от многото други летописи на известни българи, е позитивният тон. Книгата не е използвана за реванш спрямо всички, които са се опитвали да спънат автора по пътя. Такива сигурно е имало, но геологът не им обръща никакво внимание. „Реших да пиша само за положителните неща в живота си. За учителите, от които съм се учил, за студентите си, с които се гордея”, споделя и така дава отговор на въпроса как при своите 85 години изглежда толкова млад и пълен с енергия. Оптимизмът е най-сигурната антиейдж рецепта.

Академик Тодоров е запален пътешественик и фотограф. Повечето илюстрации в книгата му са негови, много от тях са от екзотични дестинации и любими места в България. Авторът споделя препоръката на мъдреците философи: 

„Винаги трябва да бъдем обути и готови за път.”              

1 коментар: