понеделник, 12 септември 2016 г.

"КРЪГЪТ" НА ДЕЙВ ЕГЪРС - ЗЛОВЕЩОТО ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА "1984"


СИЛВИЯ НЕДКОВА

Затварям книгата, сядам на компютъра и знам, че след малко благодарение на Мрежата думите ми ще достигнат до стотици хора.
Изпитвам нещо като паника от този факт.
Паниката се роди след прочитането на „Кръгът“ на Дейв Егърс.

Няма да е пресилено, ако сравня тази дистопия с „1984“ на Оруел. Визията е не по-малко ужасяваща, идеята за Големия брат е доведена до нова граница. А най-страшното е, че сме на ръба целият този кошмар, описан умело в книгата, да стане реалност.

Представете си, че едно уродливо и гигантско съчетание на Фейсбук, Гугъл и Туитър заема дните ви изцяло. Представете си, че на всеки ъгъл – не само по улиците, но и в ъглите на дома ви – има малка незабележима камера. Представете си, че всяко ваше действие, всичко, което правите и дори всичко, което мислите, е достояние на целия свят. Непрекъснато.

Иначе звучи добре – политиците са „прозрачни“. Всяка тяхна стъпка, среща, договор стават пред очите на милиони. Няма скрито-покрито, всичко е на показ. Звучи направо като мечта, нали? Само че това е началото на всеобщ отказ от лична свобода. Дори терминът „свобода“ вече придобива различно значение.

Няма да преразказвам книгата, защото така ще ви увлече, когато я започнете, че ще я свършите по-бързо, отколкото аз ще напиша този отзив. Не искам да ви отнемам удоволствието сами да откриете колко страшно може да бъде онова, което правим днес неволно и с радостния ентусиазъм на деца, открили как да покорят света.

Тази книга е за нас, хората от Мрежата. Егърс ни е изпреварил с няколко стъпки и вече вижда накъде вървим. Неизбежно е, дори съвсем логично и естествено, да се докараме до ужаса, описан в „Кръгът“. Вече се забелязват първите признаци, че сме влезли в кошмара.

Впечатляващо е, че в книгата на Егърс първият „творец“ на новата действителност, който я създава някак на игра, е българин. Тайлър Александър Господинов според първите страници, Тайсън Матю Господинов според последните (не знам откъде идва грешката – от оригинала или от превода, но фамилията Господинов се повтаря и е напълно българска). Той е и човекът, който се опитва да заличи създаденото от неговото въображение чудовище.

Главната героиня Мей е наречена някак твърде очевидно – името й се произнася като първата сричка в „Mayday“ - съобщението за бедствие, аналогично на SOS.
Намесени са и „трима мъдреци“, създателите на компанията „Кръгът“ – алюзия за тримата влъхви, белязали раждането на Спасителя.
Създателите и строителите на уродливия Кръг, в който са вплетени всички, са млади хора. Всички под 30 години, всички – напълно убедени, че тяхната визия за бъдещето е единствено правилната. Всички ентусиазирани до себеотрицание. Всички – презрителни към „старостта“, която е консервативна, но пък и разумна. Всяка идея е светкавична – и като поява, и като реализация. Светът се създава от младите, а техните идеи са свещени. Колко познато звучи...
Докато четях, си давах сметка и колко убедителни са всички аргументи, с помощта на които новата социална действителност, създадена от злокобно човешко въображение, става притегателна за хората. Край на престъпността, край на отвличанията на деца, край на корупцията, край на тайните и конспирациите. Троловете са изчезнали, защото в мрежата никой не може да влезе без пълна информация за себе си. Налага се да се държиш отговорно, защото всеки знае кой си и всеки вижда какво правиш.
Звучи като сбъдната мечта някак. Непрекъснато си заобиколен от милиони очи, които в повечето случаи те подкрепят.
И някъде там, насред тази пълна откритост, личността се изличава. Изчезва това, което те прави човек – малките бягства, личното пространство, правото да правиш грешки и да се учиш от тях.

Ужасяващ роман. Толкова достоверен, толкова страшен, че срина вярата ми в способността на човечеството да се справи със собствените си демони. Единственият начин за бягство, казва Егърс, е да се хвърлиш с пикапа си от висок мост, докато те преследват дронове, от които зловещи гласове те умоляват да им бъдеш приятел.

Прочетете „Кръгът“ и бъдете сигурни, че ще разберете опасността, която се крие в социалните мрежи. Точно както заради Оруел бяха разобличени завинаги диктаторите.

"Кръгът", Дейв Егърс, 
изд. "Жанет 45", 2016
превод: Ана Пипева

Няма коментари:

Публикуване на коментар