неделя, 18 септември 2016 г.

"СВЕТИ НИКОЛА ОТ ЗАЛИВА НА ПОДКОВАТА" И НЕЩО В СЪАВТОРСТВО

СОНЯ МОМЧИЛОВА

Романът на Екатерина Костова „Свети Никола от Залива на подковата“ е най-вълнуващото четиво от български автор, което ми е попадало от месеци, да не кажа години. 

Когато Катя ми каза, че е написала роман, да си призная, леко се притесних дали е успяла, защото в разказа е чудесна и безспорна майсторка, но романът е друго плаване. 

В морето, за морето и водите, които, още в Светото писание е казано, че се делят на горни и долни, Екатерина Костова плува като същински класик. Вдъхновено и диктувано отгоре, повествование с тъга и усмивка, напомнящо Милан Кундера и неговото мъдро вглеждане в историческите фотоси на безпощадното съвремие. Не те оставя докато не затвориш 222-ра страница.

На моменти прихваш от живия сюжет, който носи мириса на цаца и евтин тютюн, на моменти те заболява глава, като че си на масата с мраморния плот на Зекови  и делите гроздовата в пълно мълчание след най-тежката загуба. Тук те закача въпросът коя е тя. Тази на идеала за свободата, която уж дойде, но я предреди опустошението, на детето ли, дето те е предварило на опашката за оня свят или загубата на Онзи, чието благоразположение не се купува нито с пари, нито с трудодни в пенсионната книжка, нито със самозабравата от убийственото количество изпита ракия.

Като филм на Костурица се нижат картина след картина, истинни и ярки, от бита на прехода, който ни държи като заседнал асансьор между етажите в пътуването, което не знаем нагоре ли е, надолу ли. Плаче се, докато се чете тази книга. Жал ти е за Никола и за Ветка, и за децата, и за децата на децата. Жал ти е за светеца, който не може да слезе у дома си и за свирепата фракталия на мъртвото течение, което ни отнася, ако имаме шанс, там където ще свършим като герои в роман – без да намерят телата ни.

Роман за духа и за илюзиите на земното битие, което започва там където се сливат морето  и сушата, преди да ги раздели Онзи, за когото все не идва ред  да отворим дума.


Браво, Екатерина Костова! Благодарности.

Екатерина Костова 

Можете да си поръчате романа с автограф от Фейсбук страницата на Екатерина Костова. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар