понеделник, 3 октомври 2016 г.

ГАРТ ГРИЙНУЕЛ ПОСТАВЯ БЪЛГАРИЯ НА СВЕТОВНАТА ЛИТЕРАТУРНА КАРТА

Сензационният роман „Каквото ти принадлежи“ с представяне в София на 4 октомври


"Каквото ти принадлежи" е завладяващ роман за любовния копнеж, силата на страстта и търсенето на човешка близост в една чужда страна. Едно от най-големите и обсъждани литературни събития в САЩ тази година, книгата получи ентусиазирани отзиви в реномирани издания като "НюЙоркър", "Ню Йорк Таймс" и "Вашингтон Поуст", като съвсем наскоро беше номинирана и за една от най-престижните американски литературни награди, а именно - Националната награда за литература (National Book Award), в категория "проза".

В един нетипично горещ есенен ден американец, преподавател в Американския колеж в София, влиза в обществените тоалетни в подлеза на НДК, където се запознава с Митко, харизматичен млад уличник. В следващите няколко месеца, тласкан от копнеж, самота и вкус към риска, американецът продължава срещите си с Митко и постепенно се оказва впримчен във връзка, в която похотта води до взаимно преследване, а нежността се трансформира в насилие. 



Търсейки себе си в една чужда страна и чужда култура, героят е принуден да се изправи лице в лице със собственото си тревожно минало, с травмите на детството в американския Юг - място, колкото различно, толкова и подобно на България. Написан с безкомпромисна наблюдателност, без сантименталност и екзотика, но също така с много нежност и болка, „Каквото ти принадлежи" е поразителен дебютен роман за желанието и неговите последствия, като едновременно с това рисува точен, невероятно честен портрет на съвременна България с нейните тайни и табута. С поетическа наситеност и еротизъм Гарт Грийнуел създава незабравим разказ за начините, по които миналото и културите ни, белезите и срамът ни, определят какви сме и как обичаме.

Гарт Грийнуел е автор на романа „Каквото ти принадлежи" (2016) и на новелата „Митко", която през 2010 г. печели наградата на Маями Юнивърсити Прес и е финалист за Наградата за дебютна проза на името на Едмънд Уайт, както и за наградата Ламбда. Негови разкази са публикувани в Парис Ривю, Стори Куортърли, ВАЙС и др. Грийнуел е роден в Луизвил, Кентъки, и е завършил Харвардския университет и Писателската работилница в Айова. В периода между 2009 и 2013 г. Грийнуел е преподавател в Американския колеж в София. Живее и работи в Айова Сити. През 2016г. се връща обратно в София по покана на Къщата за литература и превод.

Отзиви за романа:


Литературната сензация на годината. (БиБиСи Артс)

Силен и важен дебют, истинска класика, която ще бъде подобаващо оценена от всички почитатели на сериозната литература. (Аарън Хамбъргър, Дъ Ню Йорк Таймс Бук Ривю)

Романът на Грийнуел впечатлява поради редица причини, като само една от тях е  перфектно изпълнения замисъл. Същевременно той черпи различен тип енергия от неспокойната атмосфера на психическа нестабилност, на изповед и покаяние, на явни, но едва овладяни демонични сили, извън съзнателния контрол на дори този най-талантлив романист (Джеймс Уд, Ню Йоркър)

Изключително описание на обсебеността… Тъкмо в прозата Грийнуел демонстрира майсторството си. Една неумолима логика подкопава флуидните дишащи изречения – взискателно наблюдение върху печалбата и загубата в отношенията между двама любовници. (Мария Димитрова, Дъ Ню Стейтсмън)

Обожавам тази книга. Така интимна, толкова честна и изящно изработена, тя разби сърцето ми и ме разплака. Разкри ми една България, едновременно позната и напълно нова, представена откровено, но с много обич, както и герои, чиито тегоби и страсти, макар и чужди в началото, не след дълго ми станаха толкова скъпи. Гарт Грийнуел е написал чудесна книга, важна книга, чието влияние е колкото литературно, толкова и общокултурно. „Каквото ти принадлежи” не просто разширява полето на изящната словесност, но и колективното ни знание за това какво означава да си човек. (Мирослав Пенков)

Романът „Каквото ти принадлежи” обогатява американската литература с още един шедьовър. Героят Митко е незабравим, подобно митологична фигура. Той е, който властва в сърцевината на тази книга, обкръжен от магическите пламъци на желанието.” (Едмънд Уайт)


Представянето на книгата ще е в Литературен клуб "Перото" на 4 Октомври от 20:30 ч. Ще присъства самият Гарт Грийнуел, заедно с преводачката на романа Надежда Радулова, редактора  Димитър Кенаров и издателите от Блек Фламинго Пъблишинг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар